Mohlo by vás zajímat

Nabíjíme, uschováváme a sdílíme e-vozítka

Nabíjíme, uschováváme a sdílíme e-vozítka

14.12.2023

Společně s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava a institutem Fraunhofer IWU Chemnitz jsme se před asi třemi lety pustili do realizace projektu smelvee. Jedná se o koncept plnohodnotného sdílení kompletní nabíjecí a „parkovací“ infrastruktury pro malou e-mobilitu včetně možnosti pronájmu malých e-přibližovadel (zejména e-koloběžek, elektrokol a malých vícestopých e-vozítek).

 

Co je smelvee?

Jde o zkratku z anglických slov SMall ELectric VEhicles Ecosystem.

Smelvee je ekosystém inteligentních dobíjecích stanic umístěných prakticky kdekoliv ve městě.

Smelvee umožňuje pohodlné nabíjení široké škály různých elektrovozítek – koloběžek, kol, skútrů, motorek, tříkolek i malých elektroaut. Přidanou hodnotou je možnost bezpečného uschování vlastních či vypůjčených přibližovadel do smelvee.HUBu, a to včetně příručních zavazadel.

Kromě nabíjení a úschovy soukromých e-přibližovadel systém nabízí také snadné a rychlé sdílení e-vozítek, která jsou do systému za tímto účelem vložena – na jednom místě si vozítko vyzvednete a na dalším vrátíte.

Veškerá obsluha, stejně jako vyhledání a rezervace volného nabíjecího místa probíhá prostřednictvím vlastní aplikace smelvee.APP.

 

Co smelvee řadí do sdílené e-mobility?

Téměř všechny komponenty smelvee mohou vlastnit různí majitelé. A z těch částí systému, které sdílejí s ostatními získávají finanční odměnu.

Nabíjecí HUBy mohou patřit obchodním centrům, vzdělávacím institucím, úřadům, výrobním podnikům nebo třeba vaší oblíbené kavárně. Každý z těchto vlastníků pak celý nebo část HUBu dává k dispozici provozovatelům e-vozítek, kteří se je rozhodli půjčovat lidem.

Ekosystém smelvee se stará o to, aby každý majitel konkrétního prostředku inkasoval odpovídající peníze od uživatelů e-vozítek.

 

Kde jsou dobíjecí stanice smelvee?

Pilotní provoz začal se dvěma nabíjecími smelvee.HUBy.

První je instalovaný v areálu Vysoké školy báňské u vstupu do budovy CPIT TL3 – Smart Factory (mapa), druhý stojí před budovou D naší společnosti. (mapa).

Každý z HUBů má 12 boxů pro skládací elektrokoloběžky a 3 stojany pro e-vozítka větších rozměrů – dohromady pojmou 6 jednostopých strojů nebo 3 dvojstopé.

Obě dobíjecí stanice napájí elektrické přípojky 3×400 V AC / 16 A, část spotřeby při tom pokrývají fotovoltaické elektrárny.

Postupně přibývají další nabíjecí místa, která budou k nalezení v aplikaci smelvee.APP dostupné na Google Play i v App Store.

 

Podílejte se na rozvoji smelvee

Pokud máte chuť podpořit sdílenou e-mobilitu a projekt smelvee, existuje několik možností.

Můžete si do vaší firmy nebo instituce koupit/pronajmout nabíjecí smelvee.HUB, který budou využívat zaměstnanci, návštěvy, obchodní partneři či zákazníci jedoucí k vám.

Druhou cestou, po níž se jako spoluinvestor můžete vydat, je pořízení vhodných elektrovozítek, která dáte k dispozici na vybraná nabíjecí místa k využití lidmi. Při zpoplatnění vypůjčení si můžete tímto způsobem i vydělat nebo kompenzovat pořizovací náklady.

A pokud je u vás opravdu velká ambice podpořit smelvee, využijte možnost stát se výrobcem nabíjecích HUBů nebo jeho komponent. Také můžete fungovat jako servisní partner pro zvolený region nebo se přímo zapojit do vývoje a financování celého projektu.

 

Zjistěte o smelvee vše

 

ELVAC E-SHOP

Poskytujeme obchodně-technické a inženýrsko-dodavatelské služby v oblasti průmyslové automatizace, průmyslových a speciálních PC systémů, silnoproudé elektrotechniky a jednoúčelových strojů.

Odolná průmyslová výpočetní technika, komponenty a periferie

Komponenty a přístroje pro energetické soustavy

Průmyslová komunikace, převodníky, měření a sběr dat

Speciální monitory
a zařízení EIZO

Kontaktní formulář

VYPLŇTE PROSÍM VAŠE ÚDAJE A MY SE VÁM BRZY OZVEME.


HLEDÁME NOVÉ
KOLEGY